София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ангелкова: Техническа грешка е разминаването между платената сума и пазарната цена

Този апартамент е подарък от родителите ми

пропускане
5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Пред Нова телевизия министърката на туризма Николина Ангелкова даде първото си официално обяснение за апартамента на ул.Бързарица в столичния кв. "Овча купел", за който вицепремиерът Валери Симеонов обяви вчера, че е закупен на много по-ниска от пазарната цена. 

"Когато съм придобила това жилище - през 2008 г.,, аз още не съм била в политиката. Била съм в частни фирми, с високи доходи, които мога да докажа до стотинка. 

Апартаментът е подарък от родителите ми, които се занимават с частен бизнес от 1991-1992 г.", заяви Ангелкова. 

По думите й, когато в нейното семейство правят сделки с имоти, винаги използват услугите на лицензирани частни оценители. 

Така било и в случая с апартамента в "Овча купел", за който оценител е преценил, че "разумната му пазарна оценка" е 71 000 лв. 

"Апартаментът освен това е купен в груб строеж", уточни Ангелкова и показа нотариалния акт. 

От него обаче става ясно, че купувачите - в случая нейните родители - са платили за имота 10 000 по-малко.

Откъде се получава тази ножица?

Точно тук министърът на туризма даде обяснение, което може да бъде тълкувано по различен начин, а именно:" "Разликата се дължи на техническа грешка при вписването", посочи министърката, и се позова на Агенцията по вписванията, в чиято документация била отразена "разумната пазарна оценка" на жилището. 

На въпрос на водещата какво обяснение ще даде и за другите си два имота, Николина Ангелкова отговори, че "първо, аз имам само един имот. Другият апартамент, за който говорите, е подарък на дъщеря ми от моите родители, които, какато вече казах, имат частен бизнес".

Тя е категорична, че ако се направи проверка на нейните доходи и на цялото й семейство, ще се установи, че винаги са плащали данъци и всички сделки са били напълно законни, както и че могат да докажат произхода на средствата, с които са закупували имотите си. 

"Аз не мога да си обясня тези внушения от страна на Валери Симеонов и повишения му интерес към мен.

Може би е заради шума? Защото това се обостря в началото на всеки туристически сезон. 

След подадените сигнали се установи, че аз и моят екип не сме допуснали никакви нередности и нарушения, но от тези нападки страда имиджът на институцията", посочи Ангелкова.