София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Англия обвини двама руснаци за случая „Скрипал“

Лицата се издирват с европейска заповед за арест

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Пореден рунд в играта на нерви между Великобритания и Русия по случая „Скрипал“. От Лондонската прокуратура заявиха, че разполагат с контни данни, че лицата, извършили атентата срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са двама  руски граждани. 
 
Пусната е европейска заповед за  арест  на около 40-годишните  Александър Петров и Руслан Боширов. Няма обаче да бъде търсено съдействието на Русия за издирването на заподозрените, тъй като според законите на страната тя не позволява екстрадирането на нейни граждани.
 
Обвиненията срещу тях са за заговор  и опит за убийството на Сергей и Юлия Скрипал, притежание и употреба на вещества, които нарушават Конвенцията за забрана на химическите оръжия, както и умишлено нанасяне на тежка телесна повреда на Юлия Скрипал.
 
Според изнесените на острова данни те са  пътували с руски паспорти под фалшива самоличност. Двамата са пристигнали на летище „Гетуик“ от Москва на 2 март и са останали в хотел City Stay в източен Лондон, преди да отпътуват за Солсбъри на 4 март.  В разпространената до медиите информация се казва още, че  те са се върнали в Русия още същия ден.
Припомняме, че  Сергей Скрипал и дъщеря му бяха намерени в британския град Солсбъри на 4 март след контакт с нервнопаралитично вещество.
 
Изследвания показаха, че става дума за отровно бойно вещество от групата „Новичок“, разработвана в бившия Съветски съюз, а Западът обвини Русия за атаката.
 
Заради случая се стигна до изгонване на десетки западни дипломати от Москва, както и на  руски такива от  Европа и САЩ. На Русия  бяха наложени и редица санкции.