София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АНГЛИЯ ПОДГОТВЯ ПЛАН ЗА БОРБА С ИСЛЯМСКИТЕ ЕКСТРЕМИСТИ

ПРЕМИЕРЪТ ИЗЛИЗА С РЕЧ ЗА ДА ПРЕДСТАВИ 5-ГОДИШЕН ПЛАН

9 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Премиерът на Англия Дейвид Камерън се подготвя да разкрие 5-годишен план за справяне с ислямските терористи, след като публично се закле да се пребори с тях. Новината идва ден след като стана ясно, че островът ще помогне на САЩ да унищожи „Ислямска държава.“

Камерън подготвя реч, в която ще разкрие, че страната трябва да приеме и да се справи с трагичната истина, че в Англия се раждат и живеят хора, които в действителност не се асоциират с държавата и нямат истинска връзка с обществото.
Това, с което страната се сблъсква е ракдикална идеология, която е опасна и разрушителна и може да примами и да превърне хора от мирни в агресивни, смята премиерът. Според него проблемът се корени в невъзможността на тези хора да се интегрират, което ги прави лесни жертви.
В изявлението си Камерън ще се фокусира върху всички, които са изкушени да отпътуват към Сирия и Ирак и ще се опита да ги убеди да не се подлъгват и да обричат живота си на борба за Ислямска държава.
Част от посланията му ще бъдат, че тези хора избрали да се присъединят към екстремистите няма да са ценени членове на някакво движение, а ще бъдат оръжие и жертви в нечии ръце.
Той също ще отхвърли идеята, че западната политика е виновна за радикализирането и че предположението за правителство, което шпионира мюсюлманите е параноя.
Вътрешният министър Тереза Мей е съобщила, че правителствената стратегия ще включва нови правила, но основната идея ще се базира на работа с обществото, за да подсигури, че хората споделят еднакви ценности.
Речта на премиера идва в отговор на трагедията в Тунис, където 30 английски туристи бяха убити на плаж от предполагаем терорист на Ислямска държава.
Полицията в Англия вярва, че 700 екстремисти са отпътували, за да се присъединят към групировката, която вече контролира големи части от Ирак и Сирия, като половината от тях вероятно са се прибрали и представляват заплаха за вътрешния мир на страната.
Камерън е дал заявка, че скоро парламентът може да прибегне да разшири въздушните атаки от Ирак към Сирия. Според думите му пред американска медия, Англия трябва да поеме инициатива и да направи повече, за да бъде унищожен халифатът.