София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Анита Мейзер получи по-лека присъда

Остава под домашен арест

6 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Апелативният съд във Варна намали присъдата на Анита Мейзер, която бе призната за виновна за убийството на съпруга й.

Анита Желева бе осъдена на първа инстанция за убийство по непредпазливост и предлагане на подкуп на полицейски служител.

След решението на апелативната инстанция в наказателно-осъдителната част присъдата е била намалена на 3 години лишаване от свобода за престъплението по член 122, ал. 1 от НК и на 2 години и глоба от 4000 лева за предложения подкуп - престъпление по чл. 304а от НК.

Така след сумиране на двете наказания магистратите са наложили на Мейзер най-тежкото от двете, а именно 3 години лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим, като е присъединена и глобата в размер на 4000 лева, съобщи бТВ.

Апелативните съдии са намалили и размера на присъденото обезщетение на майката на починалия съпруг на Анита от 150 000 лева на 100 000 лева с дължимите лихви от датата на причиненото увреждане – 14 август 2016 г., до окончателното му изплащане.

Мярката за неотклонение "домашен арест", определена от Апелативния съд, остава, допълват от пресслужбата на апелативната прокуратура.

Мейзер обжалва присъдата си от 4,5 години затвор на по-горна инстанция като вече започна да твърди, че не е била в дома си в злополучната нощ, а самопризнанията й били неверни – така била научена от адвокатите.