София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АНТИКОРУПЦИОНЕР НОМЕР ЕДНО ЗАПОДОЗРЯН В ПОДСЛУШВАНЕ

РАЗСЛЕДВАТ ШЕФА НА ОЛАФ

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Европейската комисия свали имунитета на Джовани Кеслер, ръководител на службата за борба с измамите и корупцията, известна с абревиатурата ОЛАФ. Мотивът – да се проведе разследване за неправомерна намеса като следовател в лобистки скандал.

Разследването е във връзка със скандал от 2012 година за лобиране на тютюневата индустрия, известен като Далигейт, който доведе до оставката на тогавашния комисар по здравеопазването Джон Дали. Твърди се, че Кеслер е подслушвал телефоните на свидетели, без да уведоми една от страните.

Причината за разследването е запитване от изданието „Политико”, което по-рано тази седмица разкри, че ЕК бави решението за сваляне на имунитета на италианския ръководител. Според комисията забавянето не е свързано с политически опит да се окаже натиск върху Кеслер, за да подаде оставка.

Вниманието, насочено към този скандал, ще затрудни още повече работата на Кристалина Георгиева, европейският комисар, който отговоря за ОЛАФ и за разследването на Кеслер.