Гледай
на живо

Антиправителствен протест в Албания

Демонстрантите се опитали да разбият вратите на министерския съвет

Антиправителствен протест в Албания 17 души бяха ранени при сблъсъци на антиправителствен протест в столицата на Албания Тирана. Сред по... thumbnail text

17 души бяха ранени при сблъсъци на антиправителствен протест в столицата на Албания Тирана. Сред пострадалите са и няколко полицаи и журналисти.

Поддръжници на албанската опозиция влязоха в сблъсъци с полицията, след като пробиха кордона от полицаи около сградата, където се помещава офиса на премиера Еди Рама. Сблъсъците избухнаха по време на антиправителствените демонстрации с искане за оставката на министър-председателя Еди Рама, когото обвиняват в корупция.

Протестиращите хвърляха коктейли „Молотов“ и пиратки по охраняващите полицаи. След като демонстрантите се опитали да нахлуят през централния вход на правителствената сграда обаче, органите на реда използваха сълзотворен газ и палки, за да ги разпръснат.

Делегацията на ЕС в Тирана – от името на посланиците на държавите-членки на евросъюз, и посолството на САЩ осъдиха насилието на днешните антиправителствени протести в албанската столица и призоваха “и двете страни да се въздържат от насилие”.

Демонстрацията е била организирана от привърженици на опозиционната Демократическа партия.