Гледай
на живо
Vox Populi

Антирасистки НПО-та недоволни от санкциите срещу България

Искат България да отпадне от Евро 2020

Организациите, които се борят срещу расизма във футбола, изразиха разочарование от наказанието, присъдено на Българския футболен съюз от УЕФА за хитлеристките поздрави и скандирания на мача на Англия-България на 14 октомври на столичния национален стадион Васил Левски.

На 29 октомври УЕФА разпореди на България да бъде домакин на два мача при затворени врати и глоби Българския футболен съюз със 75 000 евро.

Kick It Out, английската футболна организация за равенство и приобщаване, заяви, че е "обезсърчена, но не и изненадана" от отговора на УЕФА.

„Според нас беше изпусната възможност да бъде изпратено безкомпромисно послание относно расизма и дискриминацията".

„Настоящите санкции, колкото и „твърди “да са според УЕФА, очевидно не работят и оставят жертвите с малко вяра в способността им да предотвратяват насилствено поведение“, каза Kick It Out.

„Считаме, че целият дисциплинарен процес на УЕФА в отговор на расовата дискриминация трябва да бъде преразгледан и настоятелно ги призоваваме да обяснят процеса на вземане на решения зад санкциите си за инцидентите с дискриминация“, заяви организацията.

Пиара Повар, изпълнителен директор на „Футбол срещу расизма в Европа“ (FARE), заяви: „Ние приветстваме бързината на това решение, но сме разочаровани, че България няма да бъде изключена от квалификационното състезание за Евро 2020, предвид предишния им рекорд и очевидната неспособност да се справят с проблемите, с които се сблъскват".

„Считаме, че доказателствата и обстоятелствата на този мач биха оправдали европейския футбол да бъде по-силен сигнал за необходимостта от справяне с расизма“, каза Повар.

На своя уебсайт Българският футболен съюз заяви, че иска да подчертае, че инцидентите на 14 октомври на стадион „Васил Левски“, които предизвикаха огромен международен отговор и създадоха голямо обществено напрежение, не успяха да предотвратят професионалния и ефективен отговор на всички отдели и звена. на централата ”.