София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Антитерористична акция се проведе в Германия

Задържани са шестима души от сирийски произход

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Мащабна специализирана полиейска акция се провежда в Германия. Задържани са шестима души, смятани за членове на Ислямска държава. От прокуратурата във Франкфурт обявиха, че те се разследват за подготовка на терористично нападение на обществено място, което да бъде извършено с бомби или оръжие, предаде бТВ.

Арестуваните са от сирйски произход, на възраст между 20 и 28 години. Четирима от тях пребивават в Германия от декември 2014, а останалите двама от лятото на 2015 година. Всички са кандидатствали за убежище.

500 служители на реда са взели участие в голямат акция. Претърсвани са жилища в градовете Есен, Касел, Хановер и Лайпциг, но не са намерени оръжия и бомби. Сигналът е получен от други бежанци, които са се свързали с органите на реда. За момента повече подробности не се съобщават, за да не се затруднява разследването.

Според разпространена информация, задържаните са членове на Ислямска държава и са планирали терористичен акт на територията на Германия.

Според публикации на някои немски медии целта е била Коледния пазар в град Есен.