София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Антитерористичният закон влиза на първо четене в Парламента

МВР, ДАНС и военните ще могат да налагат, каквито мерки преценят

8 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Антитерористичният закон влиза на първо четене в пленарна зала на Народното събрание. Целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерки срещу терористични заплахи. 
 
Проектът дава право на органите да задържат лица с неустановена самоличност. Ще стане възможно частичното и временното ограничаване на отделни права на гражданите. МВР, ДАНС и военните могат да наложат каквито преценят мерки, дори и да рушат имущество. 
 
В проекта е записано, че всеки е задължен да понесе ограниченията. Медиите ще са длъжни да оповестяват подадена от командващия операцията информация без да я променят и да разкриват тактиката на службите.  
 
Службите ще могат и да забранят на човек да сменя местожителството си без предварително разрешение, да напуска страната, да посещава определени места и да контактува с определени хора. Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност.