София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Потърпевши от имотна измама имат нужда от помощ

Антоанета Попова: Имотната мафия е изключително силна

4 годиниОбщество 52 Боряна Райчева

Имотната мафия е много силна, аз почти не познавам човек, който да не е по някакъв начин засегнат от нея, но обикновено става въпрос за земеделски земи, вили. Но тази изключителна наглост да се посегне върху личното имущество на хора, със сигурност са имали много сериозна психологическа подготовка. Това заяви в предаването “Честно казано с Люба Кулезич“ преводачът Антоанета Попова, която става жертва на имотна измама.

През 2011г. в наследствена къща в софийския квартал "Лозенец" се появяват двама души, които се представят и твърдят, че са общински служители, които актуализират данните за имотните партиди в района. Поискват собствениците да се подпишат върху копия от скици и да потвърдят верността на данните вътре. По-късно същите подписи са пренесени по електронен път върху предварителен договор, в който Антоанета Попова и брат ѝ Кръстьо се явяват продавач, а купувач е непозната за тях жена. Следва седемгодишна борба да си върнат собствеността, Попови губят на първа инстанция, печелят на втора, но на трета отново губят делото. През май 2019 година багерът влиза в двора и събаря къщата пред очите им. На фамилия Попови предстои нова съдебна борба за обявяване на предварителния договор за недействителен.

"Нямаме представа кои са , но е много ясно, че са силни хора, на които могат да им осигурят комфорт пред съд и прокуратура. По всичко личи, че въпросната група са галеници на органите, които трябва да действат срещу тях. Taкова нещо не би минало при некорумпирана съдебна система“, заяви Попова.

Тя и нейният брат разказаха, че в схемата е вкарана и адвокатка, която отива на първото заседание по казуса и представя фалшиво пълномощно пред съда, в което се твърди, че Антоанета и Кръстьо Попови са я упълномощили да ги представлява по това дело. По този начин съдът е бил подведен.

"В това време ние не знаем, че срещу нас има такава искова молба, и че е започнало самото дело. При тях е много важно жертвата да не знае при първото заседание, защото узнае ли нещата стават по-трудни", коментират потърпевшите.

Жертвите на измамата коментираха, че багерът, който е отишъл да бутне къщата, не е имал изпълнително дело, което означава, че трябва да се направи изпълнителен иск за влизане във владение, и че 14 дни по-рано собствениците трябва да са уведомени. 

Попови губят делото на първа инстанция, но го печелят на втора в Софийския апелативен съд. На въпрос на водещата Люба Кулезич какво предстои те отговориха: ние сме завели дело за доказване, че този "предварителен договор" е фалшив. На 21 октомври е заседанието на новото дело.

Банковата сметка, на която събират дарения, за покрият разходите по последното дело: "Пощенска банка", IBAN:BG54BPBI79421023152301, Надя Петрова Константинова - Инициативен комитет в защита на Антоанета Попова.

 Набирането на средства ще продължи до 15.10.2019г.

Набраните средства ще бъдат изтеглени и изплатени в брой лично на Антоанета Попова във вторник, 15 октомври 2019 г. Същия ден сметката ще бъде закрита, а членовете на ициниативния комитет ще получат пълен отчет.