София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Антон Антонов, АПИ: Проблем със системата няма

Сайтът bgtoll.bg е имал проблеми, които са изчистени

пропускане
5 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Проблем със системата за електронни винетки няма, като единственият констатиран проблем са терминалите за закупуване, заяви пред БНТ директорът на Националното тол управление в АПИ Антон Антонов. Той призна, че сайтът bgtoll.bg, от който се закупуват електронни винетки, е имал проблеми в началото, но те са изчистени.

До средата на следващата седмица по граничните пунктове ще бъдат инсталирани 37 терминали за закупуване на електронни винетки, увери директорът на Националното тол управление в АПИ Антон Антонов. По думите му, с въвеждането на всяка нова система е нормално да има известни грешки.

Чрез Външно министерство чуждите превозвачи са уведомени как могат да си купят електронна винетка по интернет, обясни той.

Единственият констатиран от АПИ проблем с електронните винетки е бил с терминалите за закупуване, заяви Антонов. По думите му, шофьорите, които са купили електронни винетки по няколко пъти за един и същ автомобил, ще бъдат компенсирани. „Полагаме всички усилия системата да работи“, допълни той.

54 души работят с IT системите. Сайтът bgtoll.bg наистина е имал дребни проблеми, които са изчистени, увери Антон Антонов.

Не се очаква сериозна загуба от гратисния период, даден до 15 януари, до който липсата на винетка няма да се санкционира. По малките населени места от понеделник винетки ще разпространяват клоновете на Българските пощи.

Директорът на Националното тол управление каза, че конвертирането по няколко стотин пъти на хартиена винетка в електронна, засечено от системата, не се дължи на бъг. В момента кол центърът не работи, но ще започне работа от следващата седмица. До тогава, шофьорите могат да звънят на телефоните на АПИ, увери Антонов.

Междувременно премиера събира кметовете, за да обсъдят механизма за освобождаване от таксата по някои пътища