София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент

За 63-годишния Таяни са гласували 351 депутати

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Италианецът Антонио Таяни, който е част от Европейската народна партия, е новият председател на Европейския парламент, информира Ройтерс. Той беше избран в четвъртия кръг на гласуването, проведено във вторник, 17 януари, в Страсбург.
За 63-годишния Таяни са гласували 351 депутати, а главният му съперник, представителят на парламентарната група на европейските социалисти, Джиани Питела е получил 282 гласа. 80 евродепутати са се въздържали.
Таяни заяви, че иска да засили и подобри ефективността на Европейския съюз.
Европейската комисия създава твърде много закони относно маловажни въпроси и в същото време не достатъчно по основни въпроси. В момента ЕС е изправен пред огромни предизвикателства: в сферата на външната политика, борбата срещу тероризма, имиграционната криза и кризата в икономиката. Трябва да наберем смелост да преследваме една наистина европейска политика, заяви той, цитиран от ТАСС.
Предишният председател на ЕП Мартин Шулц заяви, че няма да се кандидатира за трети път като председател на ЕП. Той съобщи, че ще се върне към германската политическа сцена и ще участва в предстоящите избори в Бундестага. Шулц заяви, че ще оглави списъка на изборите на Социалдемократическата партия на Германия в Северен Рейн-Вестфалия. Партията ще реши кой ще бъде нейният кандидат за министър-председател в края на януари 2017.
Таяни е един от основателите на партията "Форца Италия", той е и официален представител на бившия премиер Силвио Берлускони.