София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Антониу Гутериш назова основните приоритети в реформата на ООН

Координацията и отговорността на институциите са водещи, според Гутериш

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Борбата с бюрокрацията и оптимизация на административния персонал, повишена координация в рамките на институциите на ООН и съживяване в областта на мироопазващите операции трябва да бъдат приоритетите на предстоящата вътрешна реформа на световната организация.
Това заяви новоизбраният генерален секретар на ООН Антониу Гутериш в Пекин по време на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Китай Уан И.
На първо място трябва да се засилят координацията и отговорността на институциите на ООН, да ги мобилизираме, за да сме сигурни, че работят в полза на една цел и функциите им не се дублират взаимно функции, заяви той.
Вторият проблем до голяма степен се дължи на дейностите по поддържане на мира. За да направим нашите мироопазващи сили по-добре подготвени и добре оборудвани, както и да се увеличи способността им да отговорят напълно на потребностите на човешките права, е необходимо да се избегне повторение на тези ситуации, които ние наскоро наблюдавахме, по-специално, нарушаване на правата на жените и децата, допълни Гутериш.