София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Антониу Гутериш полага клетва като генерален секретар на ООН

Португалецът поема поста от 1 януари

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Антониу Гутериш, който бе избран за нов генерален секретар на ООН, ще положи днес клетва. Той ще поеме поста от южнокорееца Бан Ки Мун на 1 януари 2017 г.

Според бившия португалски премиер приоритетните насоки в предстоящата вътрешна реформа на световната организация са борба с бюрокрацията, оптимизиране на управленския апарат, засилване на координацията между институциите в ООН и активизиране на мироопазващите операции.

"Става дума на първо място да се засили координацията и отговорността на институциите на ООН, както и да бъдат те сплотени помежду си, за да се уверим, че работят за една и съща цел, без да се дублират техните функции", каза Гутериш в началото на месеца в Пекин.

"Второто опасение засяга до голяма степен опазването на мира. Трябва по-добре да обучаваме и оборудваме нашите мироопазващи сили, както и да повишим способността им да реагират пълноценно на нуждите, определени от човешките права. Това трябва да стане, за да не се повторят неотдавнашните ситуации, когато бяха по-специално нарушени правата на жени и деца", каза той.

Според него е необходимо ООН да гарантира "ефективно съчетаване" на човешките, гражданските и икономическите права в свят, в който много права не се зачитат, посочва "Ройтерс".