София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Апелативният спецсъд остави в ареста Харалампиев

Имат достатъчно доказателства

5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. Заедно с него с постоянна мярка задържане под стража остава и главният секретар на агенцията Красимир Томов.

Мотивите на магистратите са, че за двамата обвиняеми са налице достатъчно доказателства за участие в организирана престъпна група. Според съда съществува риск, ако Харалампиев и Томов бъдат освободени, да повлияят на свидетели, които все още не са разпитани.

Адвокатите на задържаните заявиха, че не са съгласни с решението на съда. Според тях основният свидетел – зам.-председателят на Агенцията Димитър Владимиров има интерес от дадените показания. Преди дни именно Владимиров беше избран за временен председател на мястото на Харалампиев, който пък беше освободен от поста.

Обвиненията към бившия вече шеф на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията.

На 5 ноември с решение на правителството Петър Харалампиев беше освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Харалампиев пое ръководството на агенцията през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г., той бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.