София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АПИ: Увреденият мост на „Струма“ налага още седмица да караме по Е 79

Не можем да пуснем движението, казва експертът Александър Тодоров

5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Все още не е ясно колко ще струва ремонтът на моста на АМ Струма, повреден от пожара на сметището край Дупница. Това заяви експертът на Институт по пътища и мостове при Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Александър Тодоров пред БНТ.

Според него предстои да се изготви количествено-стойностна сметка на ремонта на колоните на моста: „Със сигурност е много висока сумата“.

Според него обаче гаранцията на обекта е така регламентирана, че тя се плаща, когато става дума за повреди заради строителните дейности.

„В случая щетите се дължат само на форсмажорното обстоятелство, тоест пожарът“, обясни Тодоров.

Според него основните носещи елементи на мостовата конструкция са силно увредени: „Трябва да анализираме какви са щетите“.
По думите му не бива да се пуска мостът, докато има риск за безопасността на преминаващите.

Александър Тодоров призна, че и през следващата седмица ще се наложи ората да карат по стария скоростен път Е 79 в посока Гърция и обратно.

Относно ремонта на виадуктите на АМ „Хемус“ експертът на АПИ коментира, че те са на около 50 години. „Там повлия и времето върху мостовите конструкции“, каза той.

Александър Тодоров призова заради необходимите спешни ремонти шофьорите да минават по-бавно, да са внимателни и по-малко изнервени. Той не можа да каже докога точно ще продължи подновяването на мостовете.