София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАПОЧВА ПРОГРАМА ЗА СЕМЕЙСТВА С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ

Само в София двойките с подобен проблем надвишават 40 000

9 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Столичната община започва програма за семейства с репродуктивни проблеми. Програмата има за цел подпомагане на двойките, които се нуждаят от донорска яйцеклетка, както и по-доброто информиране по отношение донорството на яйцеклетки.
Над 40 общини отделят от бюджета си за този проблем. Парадоксално обаче е , че точно в столицата до момента това нещо не съществува.
Инициативата за създаването на програмата е съвместна на Столичната община, Фондация „Майки за донорството” и Фондация „Искам бебе”.
Ако от бюджета бъдат отделени пари за програмата, всяка двойка ще може да получи между 2 000 и 2 500 лв., стига да спази определени изисквания. Сред условията за кандидатстване е двойката да живее в София най-малко от 3 години, да няма никакви дължими данъци и такси към общината и държавата, да има сключен граждански брак, както и най-важното условия – да представи медицинска документация, представяща здравословния проблем, който съответната
Възрастта на реципиентите е паднала много и те имат доста съпътстващи заболявания, които не позволяват да станат родители със свой репродуктивен материал. Нараства броят на хората в тази репродуктивна възраст, които страдат от заболявания, при което се налага и те да ползват донори.
Над 150 000 са двойките в цялата страна, които имат репродуктивни проблеми.