София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха българин в Лос Анджелис

Обвинен е за създаване и ръководене на финансова пирамида

пропускане
5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Български гражданин е бил заловен на летището в Лос Анджелис на 6 март вечерта. Той е обвинен за създаване и ръководене на финансова пирамида, занимаваща се с търгуване с  криптовалута - OneCoin. Информацията беше съобщена лично от федералният прокурор на Манхатън.
 
Оказва се, че заловеният мъж Константин Игнатов е брат на добре познатата на американските власти наша сънародника Ружа Игнатова, която се издирва за същата схема за незаконно печелене на пари. Игнатова е в неизвестност от 2 години, като обвиненията срещу нея включват измама с акции, пране на пари и използване на електронни средства за манипулация на финансовите пазари. 
 
След  изчезването на Ружа , с организирането и ръководенето на престъпната схема се нагърбва брат й. В края на февруари Константин Игнатов пристига в Съединените щати за да се срещне с посредници за промоцията на OneCoin, информацията  стига до разследващите и това води до залавянето на българина на летището в Лос Анджелис на 6 март.
 
Предстои Игнатова да бъде  изправен пред федерален съдия в Манхатън, но все още не определена точна дата за делото. Освен Ружа и Константин Игнатови по случая е обвинен и американски адвокат, заподозрян, че е участвал в изпирането на 400 милиона долара от OneCoin. 
 
Фалшивата криптовалута OneCoin е създадена през 2014 г. в България. Създателите  й са предлагали бонуси на потребители, които привличат и други, което пък е довело до бързото разрастване на измамната схема. 
Освен от България, в капана попаднали и инвеститори  от Китай, САЩ и Европа. 
 
Печалбите на фирма OneCoin между края на 2014 г. и есента на 2016 г. възлизат на 2,2 милиарда долара. Следователите са открили милиард и 200 милиона долара, инвестирани в криптовалутата-менте, като значителна част от парите е била изпрана през финансови институции в поне 21 страни по света.