София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха данъчен за подкуп

Служители от НАП искали 45 000 лева от бизнесмен

5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Данъчен служител е арестуван в момент на получаване на подкуп от 15 000 лева. Това съобщи  градският прокурор на София Емилия Русинова. Задържаният Любомир Савов е поискал подкуп от 45 000 лева. Той е задържан в сряда близо до работното му място с белязани пари.

Подкупът е поискан от бизнесмен при ревизия в търговско дружество. Служители от НАП са провели няколко срещи с управителя на дружеството, в което са открили несъответствия от 800 000 лева. Данъчните са предложили на собственика на фирмата да му бъде изготвен акт само за по-малка сума. За целта бизнесменът е трябвало да им предостави сумата от 45 000 лева.

Управителят на дружеството обаче не разполагал с такава сума и след близо месец преговори се договорили парите да се предадат на три транша.

Сигналът в прокуратурата е подаден от изнудвания. Срещата между двете страни е била направена в лоби бара на столичен хотел.

Градският прокурор сподели, че веднъж вече задържаният служител на НАП е бил отстраняван от работа, заради престъпление от общ характер. Върнат е на работа със съдебно решение.

Към момента данъчният се намира в ареста с мярка за задържане от 72 часа. Прокуратурата ще иска най-тежката мярка за неотклонение, която е задържане под стража.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов призова всички гражани да сигнализират компетентните органи при други корупционни практики на държавни служители.

Изпълнителният директор на НАП Галя димитрова заяви, че "ръководството на агенцията ще бъде безкомпромисно срещу всяка форма на корупционни актове. Според нея е абсолютно неприемливо заради такива случаи да се оронва авторитета на всички служители на НАП.