София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АРЕСТУВАХА ДВАМА БЪЛГАРИ В ЛИБИЯ

Сънародниците ни са обвинени в контрабанда на петролни продукти

9 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Двама българи са арестувани в Триполи, Либия. Срещу тях са повдигати обвинения  за контрабанда на петролни продукти, съобщи Министерството на външните работи.
Двама български граждани, са били част от екипа на малтийски танкер „ SUNOIL I“.  Корабът е изпаднал в бедствено положение  в района на Средиземно море и след отправен призив за помощ били изтеглени от италиански търговски кораб в близост до пристанище Триполи.  Екипажът бил задържан, а срещу тях са повдигати обвинения  за контрабанда на петролни продукти .
Още на 3 януари близките на българските граждани са подали сигнал за случая в МвнР.
Българското посолство в Триполи е поискало съдействие за изясняване на случая  от посолството в Либия и Тунис, като искат и по скорошно освобождаване на сънародниците ни. Едва 2 седмици след задържането им, МВнР успява да установи връзка със задържаните българи, които твърдят, че са в добро здравословно състояние.
Предприети  са всички възможни мерки за осигуряване на консулска защита на българите. Сред тяхните посетителити са консула на Унгария в Триполи  и представители на италианското посолство.
На 21 януари в София се срещнаха посланика на Либия – Юсеф Зургани и директорът на дирекция „Консулски отношения“. Пред посланика беше поставен въпросът за българските граждани в Триполи, както и незабавното им освобождаване.
От Министерството на външните работи обещават, че ще продължат да полагат усилия за осигуряването на консулска защите на двамата български граждани.