София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха християнка заради куче в джамия

Много мюсюлмани смятат кучетата за нечисти

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В Индонезия жена, която най-вероятно се нуждае от психиатрично лечение, е заподозряна в богохулство, защото е влязла с куче в джамия. Това пише South China Morning Post.

Инцидентът се е случил в град Богор в провинция Западна Ява. Както се вижда във видеото, което се появи в мрежата, кучето се разхожда в джамията, докато жената спори с шокираните вярващи: много мюсюлмани смятат кучетата за нечисти. Жената твърди, че е католичка и съпругът й трябва да се ожени в тази джамия по-късно през деня. Въпреки това, тя изисква обяснение от хора в залата, които явно не знаят нищо за такива планове.

От 3 юли жената, чиято самоличност не е разкрита, е в полицейска болница. Лекарите препоръчват да бъде прехвърлена в психиатрична клиника, което ще й позволи да бъде по-близо до семейството и да улеснява комуникацията.

Началникът на полицията в Богор Анди Мочамад Дики Пастика заяви, че разследването продължава. Според него, делото задължително ще бъде доведено до съда, което ще определи степента на вина, дори ако резултатите от психиатричното изследване показват, че жената има психично разстройство. Той добавя, че доказателствата по делото включват видеозапис, свидетелски показания на пет свидетели и обувките, които заподозряната носи в джамията.