София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха кмета и заместник-кмета на Божурище

Спецпрокуратурата влезе в общината

5 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура, със съдействието на служители от КПКОНПИ и СДВР, извършва действия по разследване на длъжностно престъпление на кмета на община „Божурище“ Георги Димов.

Четири поземлени имота от 80 дка часта общинска собственост, които са били са държавна собственост и предоставени на общината, са продадени чрез манипулирани търгове за 160 хил. лева. По предварителна оценка реалната цена за продажбата е към 8 млн. лева. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев на пресконференция от Божурище.

 „Всеки знае, че за по-малко от 40-50 евро на кв. м едва ли може да се намерят такива имоти. Разликата от 8 млн. до 150 000 лева не е влязла в общината. Ще бъдат задържани за 24 часа кметът на община Божурище, зам.-кметът и още едно длъжностно лице. Работи се в посока на престъпление по служба”, каза още Гешев.

Той обясни, че купувачите са три търговски дружества, като  в едното бащата на кмета е пълномощник. Другите две търговски дружества имат връзки с местната администрация.

Гешев разкри, че четвъртият купувач е следовател от Националната следствена служба, но не се знае точно колко декара си е купил той.

Заместник-главният прокурор обясни, че акцията е по сигнал от председателя на Общинския съвет в Божурище и е планирана още преди месец, като няма нищо общо с изборите.

Продължават да не слушат какво им се говори кметовете от цялата страна. И няма значение от коя партия са. Става дума за наглост. Не може председателят общински съвет да сигнализира, а кметът да покаже с действията си, че не го интересува. Това заяви зам.-главният прокурор след проведената в кметството на Божурище спецакция срещу кмета на града.

Тези кметове не осъзнават, че от една година местните органи нямат отношения към техните действия, а си има определена институция, коментира той. 

Провеждаме акции и преди, и след избори. Планирането на датата не е според не е според местни и всякакви избори, увери Гешев.

Към момента няма принудителни мерки, предприети към кмета. Ще бъде задържан за 24 часа, след това компетентните органи ще преценят какво да последва. 

Няма иззети пари и бележници, а само мобилни телефони и извадки от компютърни конфигурации, информира още заместникът на главния прокурор.