Гледай
на живо

Арестуваха Никола Саркози

Обвиняват бившия президент на Франция в подкуп от Либия

Арестуваха Никола Саркози Бившият президент на Франция Никола Саркози е арестуван в Париж, в района Нантер, съобщиха световнит... thumbnail text

Бившият президент на Франция Никола Саркози е арестуван в Париж, в района Нантер, съобщиха световните агенции. Той е бил извикан на разпит във връзка с делото за незаконното финансиране на неговата президентска кампания през 2007-а година. След разпита е бил арестуван и се очаква решение на съда за мярката за задържане.

„По наша информация, бившият президент е под стража в Нантере. Той е обвинен, че е получил незаконни средства от Либия. Обвиненията се базират на разпитите на приближени до бившия либийски диктатор Муамар Кадафи“, се казва в съобщението на „Ройтерс“.

Прокуратурата в Париж води разследването за финансирането на предизборната кампания от 2007-а година. Началото бе поставено с разкритията на френско-ливанския бизнесмен Зияд Такидин, че Муамар Кадафи има отношение към предизборната кампания на Саркози. През пролетта на 2012-а година изданието Mediapart публикува документи, които потвърждават прехвърлянето на 50 милиона евро от Либия в предизборната кампания на президента. Самият Саркози категорично отхвърля тези обвинения.