София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха разследващи журналисти от сайта "Биволъ"

Освободиха ги след намеса на Румънското посолство

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

 

Двама журналисти от разследващия сайт „Биволъ“, които бяха арестувани снощи от полицията в Радомир, бяха освободени тази сутрин след намеса на служители от Румънското посолство.

Задържаните са българският журналист Димитър Стоянов и Атила Биро – румънски репортер. Те са били арестувани, докато са се опитвали да заснемат как в дупка в полето край село Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт.

Главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов съобщи, че повече от 6 часа не е успял да се свърже с двамата журналисти. Той определи действията на полицията като абсурдни и заяви категорично, че става въпрос за афера на най-високо ниво.

 

Чобанов заяви през БНР, цитирам: Това са изключително сериозни доказателства за корупция, които част от тях са унищожени. Защо трябваше да се чака два дни? Защо ние трябваше да вършим това наблюдение и защо вместо като са отишли на място да спасяват документите, полицаите са задържали тях, а след като са дошли колегите им от София са разпалили огъня по невнимание? Това са абсурдни действия на полицията. Очевидно има чадър над "Джи Пи груп", която е свързана с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев и явно там никой не смее да влезе и да проведе обиск. Това е афера на най-високо ниво, която ще се развие, защото ние разполагаме и с електронни копия и продължаваме работа. Има изключително много документи. В тези документи има шокиращи неща – подкупи, вижда се накъде и към кого минават парите“.

Случаят със задържаните разследващи журналисти намери широк отзвук в румънските медии.

Някои от медиите в Румъния съобщиха вестта за задържането като извънредна новина. Всички отбелязват, че се е стигнало до намесата на румънски дипломат за разрешаване на ситуацията.

Будни граждани организират протест в понеделник пред сградата на Министерски съвет. Стотици хора вече са потвърдили присъствие на събитието.

Всичко за безпрецедентния арест и за освобождаването след намеса на чужди дипломати гледайте днес в предаването „Евродиков“, от 20:00 часа по телевизия „Евроком“.