Гледай
на живо

Арестуваха разследващи журналисти от сайта "Биволъ"

Освободиха ги след намеса на Румънското посолство

Арестуваха разследващи журналисти от сайта "Биволъ"   Двама журналисти от разследващия сайт „Биволъ“, които бяха арестувани снощи от по... thumbnail text

 

Двама журналисти от разследващия сайт „Биволъ“, които бяха арестувани снощи от полицията в Радомир, бяха освободени тази сутрин след намеса на служители от Румънското посолство.

Задържаните са българският журналист Димитър Стоянов и Атила Биро – румънски репортер. Те са били арестувани, докато са се опитвали да заснемат как в дупка в полето край село Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт.

Главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов съобщи, че повече от 6 часа не е успял да се свърже с двамата журналисти. Той определи действията на полицията като абсурдни и заяви категорично, че става въпрос за афера на най-високо ниво.

 

Чобанов заяви през БНР, цитирам: Това са изключително сериозни доказателства за корупция, които част от тях са унищожени. Защо трябваше да се чака два дни? Защо ние трябваше да вършим това наблюдение и защо вместо като са отишли на място да спасяват документите, полицаите са задържали тях, а след като са дошли колегите им от София са разпалили огъня по невнимание? Това са абсурдни действия на полицията. Очевидно има чадър над "Джи Пи груп", която е свързана с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев и явно там никой не смее да влезе и да проведе обиск. Това е афера на най-високо ниво, която ще се развие, защото ние разполагаме и с електронни копия и продължаваме работа. Има изключително много документи. В тези документи има шокиращи неща – подкупи, вижда се накъде и към кого минават парите“.

Случаят със задържаните разследващи журналисти намери широк отзвук в румънските медии.

Някои от медиите в Румъния съобщиха вестта за задържането като извънредна новина. Всички отбелязват, че се е стигнало до намесата на румънски дипломат за разрешаване на ситуацията.

Будни граждани организират протест в понеделник пред сградата на Министерски съвет. Стотици хора вече са потвърдили присъствие на събитието.

Всичко за безпрецедентния арест и за освобождаването след намеса на чужди дипломати гледайте днес в предаването „Евродиков“, от 20:00 часа по телевизия „Евроком“.