София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха рускиня за убийството на Галиция

Мария Ефремова издала информация на малтийската журналистка

6 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Гръцката полиция арестува рускинята Мария Ефремова, която бе обявена за издирване във връзка с убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция. 35-годишната Ефремова сама се предала на полицията в Атина. Тя е бивша служителка на малтийската банка Пилатус банк. След като отишла в полицейския участък, заявила, че се страхува за живота си. В момента се намира в затвора в Атина. Ефремова е била обявена за издирване от властите в Кипър и Малта заради подозрения, че е участвала в източване на пари. Ефремова отхвърля тези обвинения.

От посолството на Русия в Атина заявиха, че за ареста на Ефремова са научили от нейния баща, но засега няма официална информация. Според разследващи убийството на Галиция, рускинята е била източник на информация за репортажите на журналистката. Галиция бе убита през октомври 2017 година. Колата и бе взривена край селцето Бидниджа. Причина за убийството се смятат разкритията на журналистката за връзки премиера на Малта и неговата съпруга с компания, която фигурира в „панамските досиета“. Освен Ефремова, са арестувани още 10 души, но засега убиецът и поръчителят не са разкрити.