София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха служител на ДАНС

Участвал е в група за източване на офшорни компании

пропускане
5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Служител на ДАНС в Пловдив е бил арестуван за участие в разбита от разследващите група, занимаваща се с  източване на офшорни компании.
 
Според полицията и прокуратурата в града под тепетата, групата се е езанимавала също и с палежи, рекет, изнудване и пране на пари. Задържани са  общо петима души, сред които е и служителят  от Държавна агенция  за национална сигурност. Криминалистите търсят още 7 мъже, обявени за общодържавно издирване.
 
Схемата е действала, като по поръчка на клиенти от чужбина, служители в столична кантора са регистрирали фирми на името на роми, след което ги вливали в офшорни зони. По този начин парите можело да бъдат теглени законно.
 
За участието си ромите получавали по 100 лева на ръка. Един от арестуваните дилъри се оказа собственик на подпаления наскоро магазин за моторни масла в Пловдив. Според разследването, палежът е бил умишлен.