София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха всички съдии от Върховния избирателен съд в Боливия

Обвинени са във фалшифициране на резултатите от изборите за президент

4 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Арестуваха всички съдии от Върховния избирателен съд в Боливия. Обвинени са във фалшифициране на резултатите от изборите за президент през октомври.

По-рано по обвинения в нарушаване на изборното законодателство бяха задържани председателят и заместника на Върховния избирателен съд и сътрудници на регионалните избирателни комисии.

На сътрудниците на избирателните комисии са им повдигнати повече от десет обвинения, свързани с нарушения на изборните правила.

Опозицията ръководена от Карлос Меса съобщи за масови нарушения по време на изборите на 20 октомври. След това спечелилият Ево Моралес освободи поста под натиска на военните и напусна страната. След него оставка подаде цялото висше ръководство на Боливия и властта премина в ръцете на заместник-председателя на сената Жанин Анес.

Властите обявиха, че ще бъдат проведени нови избори, като първият тур трябва да се състои през март. На Моралес му е забранено да участва като кандидат в предстоящите избори.