София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестувани са разследващи журналисти от сайта „Биволъ“

Освободени са след намеса на Румънското посолство

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Двама журналисти от разследващия сайт "Биволъ" са били арестувани вчера вечерта от полицията в Радомир по време на техен репортаж. Те са били освободени към 05:00 тази сутрин след намеса на служители от Румънското посолство. Първата информация за ареста дойде от официалната страница на "Биволъ" в социалната мрежа Facebook.

Задържаните са българският журналист Димитър Стоянов и Атила Биро – румънски репортер. Те са били арестувани, докато са се опитвали да заснемат как в дупка в полето край село Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт.

Ето какво пишат от "Биволъ":

Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: "Заедно срещу завладяването на държавата" и за #ДжиПиГейт. Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.

Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти! Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!

МВР охранява унищожаването на документи доказващи чудовищна корупция засягаща най-високите етажи на властта, ограбващи обществото в комбина с олигархичната мафиотска структура!! Всъщност МВР откровено се легитимира като бухалкаджийска банда на Мафията!

Социалните мрежи буквално прегряха от коментари след като се разбра от арестите. Най-обсъждан е фактът, че , цитирам: те са задържани по неясни официални причини и обвинения без достъп до адвокат.