Гледай
на живо

Арестувани са разследващи журналисти от сайта „Биволъ“

Освободени са след намеса на Румънското посолство

Арестувани са разследващи журналисти от сайта „Биволъ“ Двама журналисти от разследващия сайт "Биволъ" са били арестувани вчера вечерта от полицията в Радом... thumbnail text

Двама журналисти от разследващия сайт "Биволъ" са били арестувани вчера вечерта от полицията в Радомир по време на техен репортаж. Те са били освободени към 05:00 тази сутрин след намеса на служители от Румънското посолство. Първата информация за ареста дойде от официалната страница на "Биволъ" в социалната мрежа Facebook.

Задържаните са българският журналист Димитър Стоянов и Атила Биро – румънски репортер. Те са били арестувани, докато са се опитвали да заснемат как в дупка в полето край село Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт.

Ето какво пишат от "Биволъ":

Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: "Заедно срещу завладяването на държавата" и за #ДжиПиГейт. Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.

Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти! Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!

МВР охранява унищожаването на документи доказващи чудовищна корупция засягаща най-високите етажи на властта, ограбващи обществото в комбина с олигархичната мафиотска структура!! Всъщност МВР откровено се легитимира като бухалкаджийска банда на Мафията!

Социалните мрежи буквално прегряха от коментари след като се разбра от арестите. Най-обсъждан е фактът, че , цитирам: те са задържани по неясни официални причини и обвинения без достъп до адвокат.