София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Арестувани са турски журналисти

Имали символични акредитации за посещението на Ердоган у нас

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Повече от 90 турски журналисти са арестувани в Анкара, тъй като са разполагали със символични акредитации, издадени от Асоциацията на европейските журналисти, за посещението на Ердоган във Варна.
 
Посланието, което те искат да стигне до света е, че не са терористи. Журналистите приканиха всички, които ще присъстват на срещата, да сложат баджове на арестуваните им в Турция колеги, за да покажат, че дори в ареста, те не са забравени. 
 
Те се надяват темата с неспадването на човешките права в южната ни съседка също да бъде засегната по време на срещата в „Евксиноград“.
 
„Не трябва да си правим илюзията, че Ердоган ще се промени, затова принципната позиция трябва да е в основата при преговорите като свободата на словото. Около 200 турски колеги нямат своята Меркел, която да ги подкрепи, а очакват всяка протегната ръка”, каза Тайфур Хюсеинов - журналист от в. "Заман".
 
„Съдбата на задържаните журналисти трябва да бъде условие, което Европа да поставя на Турция при всеки опит за сближаване с Анкара”, каза Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти.