София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Архангелова задушница отбелязваме днес

Отдаваме почит на починали близки

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес отбелязваме Архангелова задушница, дни преди големия християнски празник Архангеловден. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница отдаваме почит на починалите ни близки и роднини. На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричана още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк по обичай се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости".

За осигуряване нормален превоз на гражданите за "Задушница" днес се въвеждат промени в организацията на движението, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Разкрива се временна трамвайна линия с маршрут: ж.к. "Борово" - кв. "Орландовци", временна автобусна линия номер 83А (за гробищен комплекс "Бакърена фабрика") от Зоопарка,  автобусна линия номер 108А (за гробищен комплекс "Бакърена фабрика") с маршрут - от ж.к. "Люлин - 5", както и автобусни линии за обслужване на гробищни комплекси "Централни гробища" и "Малашевски гробища".