София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Археолог: Възстановяването на Двойната къща е губене на време

„Защо трябва да се разруши, а след това да се възстанови?“

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Възстановяването на Двойната къща е губене на сили и енергия. В обществото има чувство на разруха. Защо трябва да се разруши, а след това да се възстанови. Трябва новата сграда да бъде построена с материалите, с които е била правена. Това заяви археологът проф. Диана Гергова в предаването „Делници“ на телевизия Евроком.

Всички протестирахме по структурните изменения за културното наследство и разрушаването на паметници. Има стойностни паметници, които са от местно значение. Едни определени кръгове обаче решават, че те не са нужни, заяви Гергова.

Основният проблем е, че правомощията които сега действащия закон е дал на местните администрации показва, че те на изпълняват задълженията си както трябва. Имаше институции, които опазваха наследството в рамките на своя регион.

С този закон, който казвам, че е срещу културното наследство, тези структури бяха унищожени. Културният туризъм у нас се прави с определена идеология, но туристите, пътували по света знаят как да опазват паметниците си, добави още тя.

Демонтирани са част от каменните блокове на античната улица в София и вероятни някой за нещо ги използва.

Не може проектите, свързани с националната култура на България да не бъдат обсъждани от професионални кръгове. Всичко върви без последици за нарушения и подмяна на материали.

В медиите не се обръща достатъчно внимание на истинската проблематика, свързана с едно откритие. Проблемът е, че в България всичко е мимолетна сензация, а след това всичко потъва, коментира археоложката.