София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Археологически изследвания в над 40 обекта в Северозапада

Обектите са по трасето на бъдещия газопровод

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

От 1 април започват археологически проучвания в над 40 обекта в Северозападна България. Обектите са разположени по трасето на бъдещия газопровод и проучванията се финансират от инвеститора "Булгартрансгаз", който ще строи големия инфраструктурен проект. 
 
С работата ще се заемат от Националния археологически институт с музей към БАН, като в екипите ще участват и археолози от регионалните исторически музеи в страната. 
 
Сондажните разкопки са предшествани от геофизически проучвания на отделните обекти, които са по цялото трасе на бъдещия газопровод на територията на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново.
 
Над 15 нови археологически  обекта, които никога не са били проучвани ще получат вниманието на над 100 археолози и 500 работници. Разкопките ще се проведат на територията на общините Кула, Грамада и Димово. 
 
Ще се проучват праисторически, антични и средновековни обекти. Целта е обектите да бъдат научно документирани и движимите находки да бъдат спасени преди началото на строителството.
 
Тази инициатива спомага и тежката безработицата във видинско. Регионалният Историчски музей обяви, че търси над 350 човека за работа през летния сезон. Желаещите ще бъдат наети на граждански договор и ще имат осигурен транспорт за срок от два месеца.