София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Археолози откриха древни градове в Камбоджа

Въз основа на откритието е възможно цялата история на Югоизточна Азия да се промени

8 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

В Камбоджа, близо до свещения град Ангкор Ват, археолози откриха непознати до този момент древни градове, съобщи "Гардиън". Експедицията е ръководена от австралийския учен Дамиан Еванс.

Съвсем възможно е представите за историята на Югоизточна Азия да се променят. Откритието разкрива най-голямата империя съществувала в историята.

Разпадът на империята е бил през 15 век. Причината за това са климатичните промени. Според откритията тя е била добре развита и номинираща в региона, в който се намира.

Градовете са от 900 до 1400-годишни. Намират се дълбоко в тропическата гора на страната. Някои от древните населени места са с размерите на столицата Пном Пен. Проучването е обхванало над 1900 кв. км площ; използвана е лазерната технология LiDAR, с помощта на която са открити градовете и са създадени виртуалните карти на мястото.

През 2012 г. Еванс прави откритие и открива начина, по който древните градове са били свързани. Тогава той също използва лазерната технология. И миналата му находка и сегашната е финансирана от Европейския изследователски съвет. Австралийският учен печели доверието на своите спонсори още след първите открития в Камбоджа. Находките на Еванс и екипа му преди 4 години потвърждават тезата им, че под планината Мулен има цял град.