София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Аркади Шарков: Лесно бе премиерът да удари хората с бели престилки

Столът на здравния министър е „електрически“, казва икономистът

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Много лесно беше Бойко Борисов да удари хората с бели престилки, макар да е и частично е прав.Това коментира икономистът в здравната сфера

Аркади Шарков в „Делници“ с Николай Колев в ефира на „Евроком“ относно думите на премиера към медиците да внимават с болничните листове.

„Той като министър-председател не бива да се изказва и да заплашва със затвор лекарите. Не мисля, че е добре премислен ход“, каза експертът.

По думите му наливането на пари никога не са е било добро решение в публичната политика. Аркади Шарков припомни, че България отделя средно 8% от БВП за здравеопазването. Той даде пример със САЩ, които отделят 18% за здравните политики, но техният сектор е едва на 40-то място в света.

Според икономиста, политиците у нас не са привърженици на бавни и сигурни решения, затова няма и здравни реформи. „Здравеопазването е една консервативна, деликатна система – минимален е интересът за политиците да прави реформи“, казва той.

Аркади Шарков пояснява, че една реформа в здравния сектор засяга интереси: „Дали на болниците, дали на синдикатите, дали на фармацевтичния бранш“.

Според него реформата в сектора се прави на парче. „Няма реформи, има само едно гасене на пожари, което не дава възможност за едно по-спокойно създаване на стратегия, всички групи искат пари в сектора“, обобщава Аркади Шарков.

По думите му и столът на един министъра на здравеопазване в България не е сигурен, а е „проветрив и направо електрически“.