София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арктически студ скова САЩ

Езерото Мичиган замръзна

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Арктически студ скова Съединените щати, носейки със себе си животозастрашаващи температури, на които ще бъдат подложени над 55 милиона американци.

Губернаторите в Уисконсин, Илинойс и Мичиган обявиха извънредно положение, когато температурите паднаха до -32 градуса по Целзий в Северна Дакота, а студените пориви на вятъра донесоха усещането за -52С в Минесота.

Заради полярния вихър замръзна езерото Мичиган, което е сред най-големите в Америка. 

Снимки и видео кадри показват огромни парчета лед на повърхността на езерото, което е с площ над 50 хиляди квадратни километра и дълбочина близо 300 метра.

Студът накара властите в южната част на Джорджия да затворят правителствените офиси и училищата, и да анулират полетите, с които фенове започнаха да пристигат за провеждащия се следващата седмица Супербоула в Атланта.

Няколко източни щати са обхванати от ледена вълна, придружена от обилни снегове – очаква се в близките часове температурите в района на Чикаго и Илинойс да паднат до минус 46 градуса, съобщава телевизия АВС.

Издадени са предупреждения към хората да избягват излизането навън и да не пътуват надалеч. 

Съобщава се за най-малко четири смъртни случая, свързани с метеорологичната обстановка, включително човек, ударен и убит от снегорин в района на Чикаго, млада двойка, чийто джип удари друг на снежен път в северна Индиана, а мъж от Милуоки бе намерен замръзнал в гараж.

Длъжностни лица в големите градове в Средния Запад, включително Минеаполис, Милуоки, Чикаго и Детройт, отчаяно се опитват да приберат бездомните от улиците, за да ги спасят от екстремните температури.

В разгара на студеното време президентът на САЩ Доналд Тръмп призова борбата с глобалното затопляне да се върне.

Но научните доклади, издадени от администрацията на Тръмп и външни учени, са в противоречие с предположението на Тръмп, че глобалното затопляне не може да съществува, ако навън е студено.