София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Арменският президент прие оставката на кабинета

Пашинян изрази готовност да сформира правителство

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Президентът на Армения - Армен Саркисян прие оставката на правителството. Той подписа указ, който вече е публикуван на сайта на държавния глава.

В същото време арменският опозиционен лидер Никол Пашинян, по време на пресконференция във вторник, изрази готовност да стане министър-председател на Армения, ако искат гражданите на тази страна.

Арменската опозиция ще продължи "революция на логическа край", подчерта Пашинян, като каза, че "в сряда да продължат митингите."

"Няма да има прекъсване, докато нашата революция не доведе до логично заключение", каза той.

Лидерът на арменската опозиция заяви, че в случай на идване на власт той няма намерение да организира "почистване на персонала".

По-рано беше съобщено за оставката на Серж Саркисян и за избирането на Карен Карапетян за временно изпълняващ премиерските функции.

Протестите, които обхванаха Ереван и други градове на страната, започнаха на 13 април и продължиха без прекъсване до днес.

Саркисян беше президент на страната в продължение на 10 години. Преди приключването на президентските му правомощия беше приета конституционна промяна, с която страната беше трансформирана в парламентарна република и реалната власт премина в правителството.