София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Асандж е заплашен от екстрадиране в САЩ

Британският вътрешен министър подписа заповедта

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Саджид Джавид, министър на вътрешните работи на Великобритания, е подписал искането Асандж да бъде екстрадиран в САЩ. Това съобщи английската медия Гардиън.

„Има искане за екстрадиране от САЩ, което ще се гледа в съда утре. Вчера подписах заповедта за екстрадация и я заверих.“

Очаква се решението на съда, което може да доведе до екстрадиране на основателя на WikiLeaks в САЩ. Към Асандж са отправени обвинения от Министерството на правосъдието в САЩ по Закона за шпионаж. Той е обвинен, че е организирал заговор за проникване в правителствен компютър и че е публикувал класифицирана информация.

Асандж бе твърде болен, за да се яви досега в съда по отправените му обвинения. По всяка вероятност изслушването ще се състои в затвора Белмарш, където е настанен Асандж в момента.

Асандж излежава присъда от 50 седмици, след като пропусна дело за пропускане на гаранция, укривайки се в продължение на седем години в еквадорското посолство в Англия.