Гледай
на живо

Асанж е прехвърлен в затворническата болница

Във влошено състояние

Асанж е прехвърлен в затворническата болница Основателят на WikiLeaks, Джулиан Асанж, е прехвърлен в медицинския отдел на британския затвор Белма... thumbnail text

Основателят на WikiLeaks, Джулиан Асанж, е прехвърлен в медицинския отдел на британския затвор Белмарш, организацията изрази сериозна загриженост за здравето му.
Уикилийкс отбелязва, че състоянието на Асандж се е влошило значително след седем години, прекарани в посолството на Еквадор в условия "несъвместими с основните човешки права".
Редовните изслушвания по случая на екстрадицията на Асандж ще се проведат в четвъртък в магистратския съд в лондонската област Уестминстър.
Асанж, обвинен в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция през 2010 г., се крие от юни 2012 г. в посолството на Еквадор, опасявайки се от екстрадиране в скандинавската страна.
На сутринта на 11 април 2019 г. той бе задържан по заповед на Швеция и САЩ. Лондонският съд го призна за виновен за нарушаване на условията за гаранция и го осъди на 11 месеца затвор. Изслушванията по екстрадицията започнаха на 2 май.