София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Асен Агов: Малофеев подкрепя крайната десница в Европа и САЩ

„Кръгове, близки до Кремъл, искат да споделим съдбата на Украйна“

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Журналистът и политик Асен Агов коментира в студиото на БНТ обвинението в шпионаж на Николай Малинов. Той подчерта, че Малофеев и Решетников са опасни фигури, които споделят идеята за възстановяване на Руската империя.

„Това е идеология на тъмния идеолог на Москва Александър Дугин, която има конкретни намерения. Малофеев е финансирал голяма част от операцията за анексирането на Крим от Руската федерация“, обясни журналистът.

Той заяви, че голяма част от парите на Малофеев идват от хранителната индустрия. Богаташът имал интерес да продава своята продукция на цени, които той самият избирал.

„Той е човек, който поддържа връзки с крайната десница в Европа. Събира ги в един скъп замък във Виена. Той има поддръжници сред крайната десница и в САЩ. Той не е случайна личност. Малинов е потърсил именно него, за да се реализират идеите на тези центрове в Москва“, подчерта Агов.

Журналистът формулира тезата, че тези хора искат промяна на геополитическата ситуация на страната ни. Те искат България да стане част от Руската империя, допълни още той.

„Те искат да споделим съдбата на Украйна например или агресията срещу Грузия. Положително е, че има забрана.“