София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Асен Йорданов: Ролята на "Апартаментгейт" е историческа

Тя вдига летвата пред всички политици

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В студиото на "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия "Евроком" главният редактор на сайта за разследваща журналистика "Бивол" Асен Йорданов направи анализ на "Апартаментгейт" и на неговата роля в българската политика заедно със своя колега и съратник Атанас Чобанов. 

На въпроса на Люба Кулезич на какво се дължи тази страст, с която Тома Биков защитавал позициите на ГЕРБ и какво следва от това, че наскоро нарекъл материалите в техния сайт "фалшиви новини", Йорданов отговори, че "той е страстен човек", докато "изданието ни е безпристрастно", и че таази негова "страстност" се дължала на това, че много пъти е сменял политическите си позиции, което издавало "нисък политически морал". 

Асен Йорданов добави още, че обмислят дали да не съдят Тома Биков, но темата явно остана открита.

Запитан за ролята на "Апартаментгейт" в българското политическо пространство, главният редаактор на "Бивол" я определи като "историческа" и "без прецедент в историята на третата българска държава".

След тяхното разследване "летвата се вдигнала толкова високо", че това определяло изобщо политическото поведение и политическите стандарти у нас. 

Атанас Чобанов пък анализира моралния аспект на лавината от оставки след "Апартаментгейт" и я определи като "фалшива мантия на достойнството", с която корумпираните властници се загръщали, когато ги "хванат по бели гащи и особено, когато тези бели гащи са изцапани с още нещо". 

"Те, които участват в такива сделки, са морални, а ние, които разкриваме имената им, сме неморални", посочи абсурда на тази реакция Чобанов.

На въпроса на водещата за най-пресната оставка - на зам.-министъра Александър Манолев, и за неговото имение край Сандански, вдигнато с европари, съратникът на Асен Йорданов отговори, че той е "в комбина с кмета на Сандански, за да си прокарат минерална вода". 

"Когато европейският данокоплатец види преди евроизбори за какво е давал пари, такъв вой ще наддаде!", смята Чобанов. 

Когато разговорът стигна до прословутата тераса на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и обстоятелството, че кметицата на "Слатина" не е открила документи за нея, Асен Йорданов коментира, че "въпросът дали е знаел, че тя е незаконна, е смешен, защото не можеш да купиш нещо и да не знаеш, че то е незаконно". 

Според него оттук нататък изходът за Пламен Георгиев е само един - "незаконното съоръжение да се събори, тъй като законът не позволява узаконяване със задна дата". 

Той каза още, че неговият заместник в КПКОНПИ - Антон Славчев, е "отказал да даде информация по ЗДОИ, ние ще го съдим и ще го осъдим".

Но не толкова присъдата била важна в случая, а че по този начин Славчев "легитимирал доклада на КПКОНПИ", но за да го "валидизират", им е бил необходим отговор - "дори отрицателен". 

На въпроса на водещата да не би темата "Апартаментгейт" да е прикрил от дневния ред на обществото други знакови фигули като Делян Пеевски например, Асен Йорданов отговори, че ни най-малко не можело да се смята така, защото хората на Пеевски можело лесно да бъдат разпознати по организацията "пред чия врата да бъдат събирани групи с викове за оставка".

"Защо няма хора пред вратата на Рашидов, пред вратата на Ангелкова?", попита на свой ред той. 

"Но има пред вратата на Лозан Панов...", уточни водещата. 

Атанас Чобанов поясни, че за да се стигне до сърцевината на проблема, трябва "да се направи генеалогично дърво на властта в България, и това е задача на КПКОНПИ, но тя не го прави", за да се разкрие кои "братовчеди и шуренайки на политиците" са се облагодетелствали с имоти на безценица. 

Асен Йорданов пък обобщи, че в случая с "Апартаментгейт" не ставало въпрос за "вътрешно разчистване на сметки във властта", а и те действали принципно, да осветят "скритата картинка", а не "куулоарните интриги".