Гледай
на живо

Асистираното самоубийство си пробива път в Австралия

Терминално болна австралийка се възползва от нов закон, допускащ евтаназията

Терминално болна австралийка стана първият човек, който приключи живота си по собствено желание, след приемането на нов закон на територията на страната, допускащ асистираното самоубийство.

Кери Робъртсън, 61-годишна, почина в заведение за терминално болни в щата Виктория през юли.

Тя е получила официално разрешение да се позове на спорния закон, даващ й право сама да отнеме живота си. Въпросният закон съществува до момента само в щата Виктория, но други щати също обмислят да го въведат в близко бъдеще. След 26-дневно обсъждане на възможността, на Робъртсън е било разрешено доброволно да се самоубие.

Семейството на Робъртсън застава изцяло зад решението й, като по думи на най-близките й „тя си е отишла по достоен начин, какъвто точно е искала.“

Робъртсън е била диагностицирана с рак на гърдата през 2010 г., който впоследствие се разпространил и на костите, дробовете, мозъка и черния й дроб.

Тя е решила доброволно да прекрати химио и лъчетерапията си, след като страничните ефекти се оказали непоносими за нея, заявиха най-близките й хора.

Спорният закон, приет в Австралия през 2017 г., позволява на терминално болни хора, имащи не по-малко от 6 месеца живот, да приебегнат до асистирано самоубийство, след като предявят поне 3 молби за това до специално подготвени лекари. Законът беше приет след 100-часов парламентарен дебат, който предизвика дълбоко разделение сред законодателите.