София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Атака" и ДПС се нападнаха в НС

Спорът пламна заради агитацията на майчин език

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Предложението на ДПС за използване на чужд език по време на предизборна кампания е противоконституционно, заяви депутатът от „Атака“ Павел Шопов.

Атаката на „атакиста“ беше отправена при дебатите по предложението на ДПС за агитация на чужд език и осигуряването на превод.

"Не мога да разбера каква е тази политическа демагогия! Какви са тези приказки за този майчин език, за още няколко такива символични понятия. Става въпрос за турски и никакъв друг език“, изригна Шопов.

Той нападна и ГЕРБ, че гласуват с „въздържали се“ по текстовете на ДПС.

Острите реплики на Павел Шопов бяха „симетричен отговор“ не само на предложението на ДПС, но и на изказването на депутата от Движението Хамид Хамид, който изтъкна, че не всички знаят български език, а конституцията гарантира правото да се изучава и използва майчин език.

"Ако някой има специални емоции, може да се изредят конкретните езици, които да бъдат забранени по време на кампания, но ви призовавам да спазваме конституцията“, обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Въпреки разгорещения спор и аргументите на страните парламентът не прие поправката за агитация на майчин език в предизборна кампания.