София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атака срещу „Гласът на Афганистан“, поне 40 убити

Никой не е поел отговорност за атентата

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Най-малко 40 души са загинали и 30 са ранени от бомбен атентат срещу новинарската агенция "Гласът на Афганистан", съобщи говорител на вътрешното министерство на страната.

Засега никой не е поел отговорност за серията нападения срещу медии в страната, а талибаните неотдавна разпространиха изявление, че не стоят зад тези атентати. Тази седмица "Ислямска държава" пое отговорност за нападение от понеделник срещу сграда на афганистанското разузнаване, при което бяха убит ипоне петима души.

Миналата седмица имаше опит за атака срещу обучителен център на агенцията, но нападателите бяха убити преди да се взривят и да причинят жертви и сериозни щети.

"Ройтерс" описва снимки от мястото на взрива, от които се виждат сериозни разрушения е много тела на загинали и ранени в редакцията на агенцията в Кабул. В момента на експлозията там е имало група студенти, поканени за участие в дискусия.

Според организацията "Репортери без граници" Афганистан е сред най-опасните за работа в медии места в света, като през отиващата си година тук е потвърдена гибелта на двама журналисти и петима техни помощници, загинали, докато са били на работа.