София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атака в бразилска детска градина

Децата са подпалени в Минас Жерайс

7 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Четири деца и един учител бяха убити в Бразилия, след като пазач хвърлил върху тях запалителна течност и ги подпалил, съобщиха официални лица.
Мъжът също се самозапалил в детската градина в отдалеченото градче Жанауба в областта Минас Жерайс.

Видеозаписите показаха хаотични сцени пред сградата, на които се виждат паникьосани и плачещи родители, току що научили новините.

Двадесет и пет души, най-вече деца на възраст четири и пет години, се лекуват от изгаряния в местните болници. Някои от пациентите може би ще трябва да бъдат откарани с хеликоптер до специализирано заведение за изгаряния в столицата на района, Бело Хоризонте.

Майка на една от жертвите, четиригодишният Хуан Мигел Соарес Силва, каза пред вестник О Глобо, че е обмисляла да го запише в друга детска градина точно преди атаката. "Ние сме на път да се преместим в друг квартал", каза Джейн Келли да Силва Соарес. "Събудих се рано, за да го оставя в детската градина и когато го видях отново, вече беше мъртъв в болницата."

Охранителят е идентифициран от полицията като Дамяо Соарес дос Сантос, на 50 г. Той починал в болницата от раните си.

Причините за атаката все още се разследват. Местните медии съобщиха, че е бил уволнен след като се завърнал от годишния си отпуск миналия месец с предполагаеми проблеми със здравословното състояние. Той отишъл в детския център Женте Иносенте, за да предаде медицинското свидетелство и след това е започнал пожара, съобщава вестник О Глобо.

Президентът Мишел Темер написал в Туитър: "Много съжалявам за тази трагедия с децата в Жанауба. Искам да изразя съчувствието си към семействата им. Това трябва да е много, много болезнена загуба", добави той.

Кметът на Жанауба обявява седем дни за траур.