София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атанас Черногорски: КПКОНПИ не мери с един аршин властимащите и гражданите

Това е нарушение на чл.6 от конституцията

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

В студиото на "Честно казано" по телевизия "Евроком" адвокат Атанас Черногорски, бивш член на комисията КОНПИ, анализира мините, заложени в КПКОНПИ от законодателството в лицето на НС. 

По думите му "законът се прилага неравностойно при абсолютно всички субекти, които подлежат на проверка". 

Дори точната дума не била "неравностойно", а "дискриминационно", тъй като чрез такова прилагане една категория хора - властимащите - се оказват привилегировани от закона, а други - обикновените граждани, са ощетени. 

Дискриминацията била заложена, уточни адвокат Черногорски, умишлено от законодателя.

Той обясни и какво включва проверката от КПКОНПИ. 

"Тя е на три фази. Първата е проверка на ичущественото състояние на властимащите - депутати, министри, политици, включително премиер и президент, втората е за конфликт на интереси и третата - конфискация на ичущество.

При властимащите обаче се правело анализ на тяхното имуществено състояние на основата на документи - нотариални актове, банкови сметки и прочее, докато "законодателят е заложил при други категории хора, че имущественото състояние се оценява по пазарни цени".

Адвокат Черногорски посочи, че това нарушава конституцията - в член 6, който гарантира равенството на всички граждани пред закона.

На въпрос на водещата дали пък и за властимаащите законодателят не е заложил мини, юристът отговори утвърдително.

Той обясни и кога тези "мини" могат да избухнат във властта - когато се открие несъответствие на основата на направена оцена на имущественото състояние в размер на 20 000 лв. 

Тогава, каза юристът, се преминава към оценка по пазарни цени и конфискация на имущество. 

Адвокат Черногорски напомни, че в случая с Цветан Цветанов е била направена оценка неговото имуществено състояние на базаата на докумените - нотариални актове, а не по пазарни цени.