София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атанас Тасев: Има обективни причини за забавяне на “Турски поток”

Според енергийния експерт България зависи от руските доставки на газ

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

“Има абсолютно обективни причини за забавянето на частта от “Турски поток”, която се изгражда у нас и те са свързани кандидатстванията на двата консорциума, които участваха в конкурса за изграждането му и изискванията към тях.”, заяви пред БНТ енергийният експерт Атанас Тасев.
 
По думите на Тасев, в тази връзка можело да се каже, че заключението на руският президент Владимир Путин е само отчасти вярно - има забавяне,но то не е умишлено, още повече, че България се нуждаела изключително много от доставките на руски газ и не можела да си позволи да възпрепятства изграждането на “Турски поток”.
 
Колкото до това дали може да ускори изграждането на трасето у нас и да се правят пове от пет километра на ден, Тасев обясни, че в този случай Путин бил подведен, че може да има забавяне. Експертът беше категоричен, че модерното оборудване на предпочитаната фирма “Аркад” гарантира, че участъкът ше бъде готово до средата на следваща година, каквато е уговорката с руснаците.