София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атентат беляза Истанбул в Новогодишната нощ, жертвите са 39 души

Извършителите все още са на свобода

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Отново атентат по време на празник. Този път мишената е Турция и един от най-големите и градове Истанбул. Атаката беше направена в европейската част на града, в дискотека, по време на Новогодишно парти. Жертва на атентаторът станаха 39 души, а 69 бяха ранени в мощен клуб „Рейна“. Убитите и ранените са от различни националности сред, които граждани на Саудитска Арабия, Мароко, Ливан и Либия. Истанбулският квартал „Ортакьой“ се превърна в център на кървавата атака, белязала началото на 2017 година.

В момента на атаката в дискотеката е имало над петстотин души. Свидетели разказват, че нападателят е бил преоблечен като Дядо Коледа. Той е имал поне няколко съучастници, които крещели на арабски.

Други твърдят, че нападателят е стрелял първо срещу охраната и чак след като е убил полицай, е влязъл в заведението и започнал да стреля на посоки, а трети - че нападението е дело на двама извършители, единият от който се е скрил в тоалетните на заведението след стрелбата.

Турските сили за сигурност издирват нападателя.

Сред загиналите има и полицай, който е опитал да предотврати въоръжено нападение в клуба.

Това е поредното терористично нападение в Турция от последната година. Отговорността за предишните си поделиха кюрдски екстремисти и джихадистите от "Ислямска държава". След многобройни предупреждения властите мобилизираха над 17 хиляди полицаи само в Истанбул, но не успяха да спрат снощната атака.

В изявление, разпространено от турските медии, президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че страната му ще се бори докрай срещу тероризма.

По думите му подобни атаки не са независими от събитията в региона. Турция е твърдо решена да унищожи източника на подобни заплахи и атаки.

Те се опитват да създадат хаос, да деморализират нашия народ и да дестабилизират страната ни с отвратителните атаки, насочени срещу цивилни. Ние ще запазим хладнокръвие като нация, ще се сплотим още повече и никога няма да отстъпим през подобни мръсни игри.

Американският президент Барак Обама, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други световни лидери изразиха съболезнования към турския народ и предложиха подкрепа на правителството на Турция да се справи с извършителите на нападението.

Ердоган беше подкрепен от руския си колега Владимир Путин, с когото стоплиха отношенията си съвсем скоро.

Той потвърди, че в борбата с това зло Русия е била и остава надежден партньор на Турция.
"Трудно е да си представим по-цинично престъпление от убийството на мирни хора в разгара на новогодишно празненство. За терористите обаче са напълно чужди понятията от човешкия морал. Наш общ дълг е да дадем решителен отпор на терористичната агресия", заяви Путин.

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини написа, че "2017-та започва с нападение в #Istanbul. Нашите мисли са с жертвите и техните близки. Ние

До момента разследването е разкрило само някои детайли около трагедията, а случаят тепърва ще бъде разнищен. Дали това ще сложи край на агресията или ще поведем нова война срещу тероризма, остава да видим. А за Истанбул и Турция оства тъжната равносметка.