София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Австралия планира да умъртви 2 млн. диви котки

Заплашвали над 120 други вида

пропускане
5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Австралия отново започна война с животните. Този път властите възнамерявал да отровят 2 милиона диви котки, които ловуват други животни и са причина десетки видове да умрат.
Австралийското правителство е предприело мерки да унищожи два милиона диви котки до 2020 година.
Започнала е стрелбата по тях, а в бъдеще се планира разпръскването на отровни колбаси от въздуха. В североизточната част на Куинсланд, за скалпа на котка се предлага паричен стимул от 10 австралийски долара.
Сега бездомните котки се намират на 99,8% от територията на Австралия, в някои райони достигат до 100 индивида на квадратен километър. Те плячкосват дребни бозайници, птици и влечуги.
Смята се, че дивите котки са замесени в унищожението на 27 от 29-те вида бозайници, които са изчезнали на континента през последните 200 години. Всички тези видове не се срещат никъде другаде по света, защото Австралия е била изолирана от останалата част на света през по-голямата част от своето съществуване и нейната уникална екосистема се е развила самостоятелно.
Сега, според властите, бездомните котки заплашват още 124 австралийски вида, които са на ръба на изчезване.
Най-изненадващо е, че хората в Австралия възприемат изтребването на диви котки предимно благоприятно, особено след уверенията на властите, че нищо не заплашва домашните котки.