София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Австрия избира новия си президент

До балотаж стигнаха Норберт Хофер и Александер ван дер Белен

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Австрия избира днес следващия си президент. До балотаж стигнаха представителят на антиимигрантската и евроскептична партия на свободата Норберт Хофер и екоактивистът и либерал Александер ван дер Белен, който се явява като независим кандидат.

Според анализатори вотът е предшестван от ожесточена предизборна кампания, изпълнена с взаимни нападки.

Норберт Хофер определя себе си като популист, който говори от името на тези, чийто глас умишлено се неглижира. Като президент той ще работи за промяна в ЕС по посока на неговата "децентрализация" и по-ефективна защита на националните интереси на държавите-членки.

Ван дер Белен изгради кампанията си върху обещанията да бъде президент на центъра или средната класа. Ако той успее да влезе в двореца "Хофбург", ЕС ще очаква от Австрия приемственост, предвидимост и запазване на проевропейския курс.

Гласуването е повторение на балотажа от месец май, когато резултатите от вота бяха касирани заради нередности. На 22 май Хофер беше сочен за победител, но се оказа, че печели Ван дер Белен с едва 31 000 гласа. Партията на Хофер оспори в съда резултатите, заради процедурни нередности.

Конституционният съд постанови, че партията има право и насрочи нов тур за 2 октомври. Тогава обаче се оказа, че заради дефектно лепило пликовете с бюлетините, подадени по пощата, се отварят сами. Затова властите отложиха гласуването за 4 декември.

6,4 милиона австрийци имат право да подадат гласа си днес, от 8 до 17 ч. местно време.