Гледай
на живо

Австрия избира новия си президент

До балотаж стигнаха Норберт Хофер и Александер ван дер Белен

Австрия избира новия си президент Австрия избира днес следващия си президент. До балотаж стигнаха представителят на антиимигрантската ... thumbnail text

Австрия избира днес следващия си президент. До балотаж стигнаха представителят на антиимигрантската и евроскептична партия на свободата Норберт Хофер и екоактивистът и либерал Александер ван дер Белен, който се явява като независим кандидат.

Според анализатори вотът е предшестван от ожесточена предизборна кампания, изпълнена с взаимни нападки.

Норберт Хофер определя себе си като популист, който говори от името на тези, чийто глас умишлено се неглижира. Като президент той ще работи за промяна в ЕС по посока на неговата "децентрализация" и по-ефективна защита на националните интереси на държавите-членки.

Ван дер Белен изгради кампанията си върху обещанията да бъде президент на центъра или средната класа. Ако той успее да влезе в двореца "Хофбург", ЕС ще очаква от Австрия приемственост, предвидимост и запазване на проевропейския курс.

Гласуването е повторение на балотажа от месец май, когато резултатите от вота бяха касирани заради нередности. На 22 май Хофер беше сочен за победител, но се оказа, че печели Ван дер Белен с едва 31 000 гласа. Партията на Хофер оспори в съда резултатите, заради процедурни нередности.

Конституционният съд постанови, че партията има право и насрочи нов тур за 2 октомври. Тогава обаче се оказа, че заради дефектно лепило пликовете с бюлетините, подадени по пощата, се отварят сами. Затова властите отложиха гласуването за 4 декември.

6,4 милиона австрийци имат право да подадат гласа си днес, от 8 до 17 ч. местно време.