София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Австрия поиска прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

Правителството планира да въведе извънредно положение заради бежанците

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Австрия разглежда възможността да обяви извънредно положение заради бежанците. Това обяви федералният канцлер Кристиян Керн в интервю за Австрийската телеграфна агенция.

 „В началото на септември ще се проведат преговори на равнище министри на вътрешните работи и на отбраната на Австрия и Унгария, по време на които трябва да се създадат условия за влизане в сила на извънредно положение, включително и за връщане на бежанци в Унгария”, посочи Керн.

Според  него Европейският съюз трябва да предложи на Турция нов формат на сътрудничество вместо продължаване на „фиктивните преговори за членство” на странната в общността.

Керн отбеляза също, че Виена смята да излезе с инициатива на равнище ЕС за прекратяване на преговорите с Анкара за членство в общността, като предварително я обсъди заедно с други европейски държави.

Според него това не трябва да поставя под заплаха изпълнението на сделката за бежанците с Турция.

В същото време министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за германския вестник „Билд“, че ако до октомври страната му не получи безвизов режим с ЕС, споразумението за бежанците ще бъде поставено под заплаха.

„Не може всичко, което е добро за ЕС, да бъде изпълнявано от наша страна, без Турция да получи нищо в замяна“, каза министърът.